Scrum

From Maatwerkwiki
Jump to: navigation, search

Deze pagina heeft nog aanvulling nodig. Als je dingen weet over scrum, klik op "Edit" hierboven en vul het aan.


Scrum is een Agile-methode. Op Fontys zeggen ze wel eens dat ze Scrum gebruiken, terwijl ze bedoelen dat ze Agile werken op een manier die op Scrum lijkt (maar geen Scrum is).

Hier is de officiele Scrum guide: http://www.scrumguides.org/scrum-guide.html


Misvattingen over Scrum[edit]

Hier staan een paar misvattingen die veel docenten over Scrum hebben.

een "beetje" Scrum[edit]

Volgens the Scrum Guide mag je geen onderdelen van Scrum weglaten. Het kan wel, maar dan heet het geen Scrum meer. Je hebt dan een nieuwe Agile-methode bedacht. Scrum bestaat alleen in zijn geheel.<ref>The Scrum Guide - End Note http://www.scrumguides.org/scrum-guide.html#endnote</ref>

Daily stand-ups[edit]

Een daily stand-up heet eigenlijk een daily scrum en hoeft niet aan het begin van de dag, maar wel altijd op de zelfde tijd. Je hoeft trouwens ook niet te staan lol waarom doen jullie dat? Het moet wel time-boxed zijn: niet langer dan 15 minuten.

Andere mensen, zoals een docent, mogen bij de daily scrum aanwezig zijn maar moeten hun mond dicht houden. Het is een vergadering van de Developers en de Scrum Master. Na de daily scrum kun je uiteraard wel dingen met je docent bespreken.

Rollen[edit]

In Scrum mag je geen rollen hebben behalve Scrum Master, Product Owner en Developer. Dingen als architect, designer, secretaris of projectleider zijn verboden in Scrum.

User Stories[edit]

User stories bestaan niet in Scrum. Je hebt backlog items in de plaats daarvan. De tekst "Als een ... wil ik ... zodat ik ..." is niet verplicht. Je mag het wel gebruiken als je dat leuk vind, maar "logo ontwerpen" is ook een geldige backlog item.

User stories zijn eigenlijk onderdeel van de Agile-methode Extreme Programming. <ref>To what framework do User Stories belong? https://pm.stackexchange.com/questions/23782/to-what-framework-do-user-stories-belong</ref>

Story Points en planning poker[edit]

Je hoeft geen planning poker te doen. Je hoeft niet eens punten aan je backlog items te geven. (Dan bereken je je velocity aan de hand van het aantal backlog items per sprint.) Maar dat mag wel als je dat leuk vind. Je kunt ook t-shirtmaten zoals S, M of L aan je backlog items geven. Is leuk, en bespaart een hele hoop geplanningpoker. Je mag ook gewoon aangeven hoeveel uur je denkt kwijt te zijn per backlog item. Mag gewoon als je denkt dat dat handig is; nergens staat dat het niet mag.


Referenties[edit]

<references />