Pooltafel

From Maatwerkwiki
Jump to: navigation, search

De pooltafel staat in de Open Ruimte van de 2e etage, bij de English Stream.[pics or didn't happen]


Het grote fontys pooltafel logboek[edit]

Maart 2017[edit]

Voor de ICT studentjes was er altijd al een Tafelvoetbaltafel waar iedereen gezellig tijdens de lessen kon gaan spelen tegen elkaar. Alleen was dit volgens Fontys niet amuserend genoeg dus kocht Fontys een mooie kekke pooltafel. Deze tafel werd veel gebruikt en vooral de buitenlandse studenten kregen hier patent op.

Enkele dagen later[edit]

De pomeransen(bovenkanten van de keu) lieten los van de keu waardoor het spelen van een potje pool erg moeizaam ging. Ballen die werden gepot kwamen nooit meer terug zodat er een nieuw spel gespeeld kon worden, hiervoor moesten spierballen worden getoond en de tafel moest worden opgetild. Naast dat de keu's onbespeelbaar werden, waren ze op een dag nergens meer te vinden. Het gerucht gaat er dat een aantal buitenlanders de tafel voor zichzelf claimde door de stokken tijdens de lessen mee te nemen naar hun eigen lokaal, zo kon niemand anders genieten van deze prachtige en fanatieke sport.

Najaar 2017[edit]

De keu's die inmiddels beplakt waren met tape om de pomeransen te vervangen werden met de dag korter en korter. Beide stokken zijn ruim 10 centimeter korter geworden dan ze op het begin waren. Inmiddels zijn beide keu's bovenin helemaal gespleten en kan er nauwelijks tot geen fatsoenlijk potje pool worden gespeeld door de echte liefhebbers.

Als je slim bent zoek je buiten op de campus een stok uit een boom en speel je daarmee aangezien dit waarschijnlijk beter werkt dan de verneukte keu's. (Kijk wel uit, het zonlicht kan branden op de huid, probeer dit dan ook vooral in de winter of 's avonds te doen!)

Verder kan een van de twee middelste pocket niet meer gebruikt worden gezien het feit dat deze niet meer functioneert. Het rubber dat oorspronkelijk de ballen moet opvangen en begeleiden richting de opvangbak steekt uit de tafel en is een prachtige blokkade geworden voor iedere poolert.

19 Maart 2018[edit]

Heel mysterieus is de tafel gerepareerd. Alle gaten waar de ballen in kunnen zijn gefikst en de ballen komen een voor een weer terug zodat de poolert er weer bij kan. Geen idee wie deze heldendaad heeft verricht maar we zijn deze persoon eeuwig dankbaar. Zolang we er nog van kunnen genieten en de buitenlanders het niet weer verneuken kunnen we dus gezellig gaan poolen!

21 Maart 2018[edit]

De pooltafel heeft het 2 dagen volgehouden maar vandaag is het zover. Het belangrijkste van allemaal, de witte bal (keu-bal) is weg en verder missen er nog een aantal ballen. Niemand weet waar ze zijn gebleven en mensen rennen nu hopeloos door de gangen. Voortaan moet je dus je eigen keu meenemen en neem dan ook maar meteen je eigen ballen set mee.

03 April 2018[edit]

Het is weer tentamen tijd en dat betekend dat er niet gepooled mag worden in de Open Ruimte. Er zijn enkele leraren die iedereen in het engels gaan aanspreken om te zeggen dat de pooltafel teveel lawaai maakt terwijl er tegelijkertijd 50 man staan de schreeuwen. Als die oproep niet werkt dan halen ze zowel de ballen als keu's weg van de tafel en kan er niet meer gepooled worden.

De spelregels[edit]

Pool (ook bekend als poolbiljart) is een van oorsprong Amerikaans spel dat gespeeld wordt op een pooltafel. Het is ook al enige tijd populair in Nederland en België, vooral onder jongeren. Poolen is een van de soorten biljart. Hiertoe behoren ook snooker en carambolebiljart (in Nederland aangeduid als biljart).

Pool wordt gespeeld op een pooltafel, waar in elke hoek en in het midden van de lange zijden een gat (pocket) zit. De ballen moeten in de pockets worden geschoten, zoals ook bij snooker het geval is.

Een standaard set poolballen is genummerd van 1 tot en met 15, waarbij de nummers 1 tot en met 7 de 'hele' ofwel solids (ballen in één kleur) worden genoemd, nummer 8 de zwarte bal is en de nummers 9 tot en met 15 de 'halve' ofwel stripes (witte zijkant met een gekleurde band) zijn.

Er zijn meerdere spelvarianten. Dit zijn de drie populairste:

 • 8-ball
 • 9-ball
 • straight pool ofwel 14.1

8-ball[edit]

8-ball wordt gespeeld met 16 ballen: één speelbal (de witte) en 15 genummerde ballen. De nummers 1 tot en met 7 noemen we de hele ballen (solids), de nummers 9 tot en met 15 noemen we de halve ballen (stripes). De zwarte bal is de 8-ball. Er wordt gespeeld met twee spelers. De bedoeling van het spel is dat de ene speler de hele ballen wegspeelt en de andere speler de halve ballen.

9-ball[edit]

9-ball wordt door twee spelers gespeeld met 10 ballen: één speelbal (de witte) en 9 gekleurde ballen, de nummers 1 tot en met 9. Men moet altijd de laagste genummerde bal op tafel als eerste raken. De speler hoeft geen pocket te nomineren. Als men de 9-ball correct pot, heeft men gewonnen.

straight-pool (14.1)[edit]

Straight-pool is de oorspronkelijke vorm van poolbiljart die geleidelijk werd verdrongen door de varianten 8-ball en 9-ball waarbij de kans op een gemiste stoot meestal hoger ligt. Het wordt door twee of meer spelers gespeeld met 16 ballen, één speelbal (de witte) en 15 gekleurde ballen: de nummers 1 tot en met 15. Het doel is zo veel mogelijk ballen te potten. Elke correct gepotte bal is 1 punt waard. Men speelt tot een vooraf afgesproken puntenaantal.

De pooltafel[edit]

Pooltafels hebben een rechthoekig speelveld dat twee keer zo lang als breed is. De grootte van een tafel wordt in voeten uitgedrukt en is niet voorgeschreven, behalve voor professionele toernooien waar 8- of 9voets tafels gebruikt moeten worden. De maten van het daadwerkelijk speelveld zijn iets kleiner dan de "voetmaat"

voetmaat speelveld opmerking
7 ft 193,04 cm × 96,52 cm
8 ft 223,68 cm × 116,84 cm (professioneel)
9 ft 254 cm × 127 cm (professioneel)

De hoogte verschilt per pooltafel.

Andere spelvarianten[edit]

 • CoBiCa (2 tot 6 spelers)
 • 7-ball
 • 10-ball
 • One Pocket
 • Lottery Pool (2 tot 7 spelers)
 • Colorplay ook wel one-2-one (maximaal 7 spelers)

Leuke weetjes over poolen[edit]

 • Dit is niet een tafel waar iemand uit Polen op zit.
  File:Ronnie.jpg
  Ronnie O'Sullivan, beste poolert ooit
 • Reuze populair onder de international students
 • Meerdere gevallen van maatwerk wegens de pooltafel
 • Is meestal groen van kleur, soms blauw
 • Ronnie O'Sullivan is eigenlijk geen poolert maar kan best goed met keu's en ballen omgaan