Specialisatieroutes

From Maatwerkwiki
(Redirected from Innovatieroute)
Jump to: navigation, search

Specialisatieroutes (vroeger Innovatieroutes genoemd) is iets waar de Fontys uniek in is. Sommigen debateren dat het een goede kans is om je visie te verbreden op het vakgebied en sommigen vinden dat de hoofdroute centraal gesteld moet worden na semester één.

De presentaties die ik heb gehad over het kiezen van een specialisatie waren niet echt geweldig en om jou een betere kans te geven, zullen FHICT studenten hier vertellen over hun ervaringen met hun specialisatie. Aan de laterejaars: ervaringen over jullie specialisaties worden ontzettend op prijs gesteld, deze pagina editen mag :)

Je kunt afstuderen in je specialisatie. Hier zit echter een grote maar aan: je kunt alleen afstuderen in je specialisatie als je in semester drie en vier dezelfde specialisatie hebt gekozen. Als je tussendoor gewisseld bent kun je alleen afstuderen in je hoofdroute.

Mocht je dus afstuderen in je specialisatie, dan zit je dus vast aan het doen van een stage binnen je specialisatie in semester 5, les volgen in je basisprofiel in semester 6, minor volgen in je specialisatie in semester 7 en afstuderen in semester 8 in je specialisatie.

Vroeger heette het "innovatieroute", wat heel interessant en innoverend klonk. Maar omdat het alles behalve innoverend is, heet het nu specialisatie. Bereid je voor om twee semesters weer checkboxes in te vullen voor een lauwe "Goed gedaan jongens"

Cyber Security[edit]

Main article: Cyber Security

Dit is toch wel de grootste meme-specialisatieroute die er is. Er zijn zelf zoveel mensen die de specialisatieroute doen, dat het niet ongewoonlijk is om met een meisje in de klas te zitten. nice

Game Design and Technology[edit]

Main article: Game Design & Technology

Games leren maken is heel leuk, maar je kans op een stageplek of baan is niet zo groot. Verwacht dus om na je opleiding een start-up te beginnen, na 4 jaar door je geld heen te zijn, en te gaan solliciteren bij een Software-bedrijf. Het belangrijkste selling point van GD&T is dan ook: "Je kunt altijd nog een baan vinden in je basisprofiel"

Smart Mobile[edit]

Main article: Smart Mobile

Smart Mobile gaat erover dat je na gaat denken over hoe een gebruiker software ervaart. Dit doe je tijdens het vak User Experience Design (oftewel: UXD). Dit krijg je voor elkaar door storyboards te gaan maken en boeken te gaan lezen over de psychologie achter een design. Een persoonlijke aanrader is "The Design of Everyday Things" van Don Norman. Verder leer je vooral een app te bouwen door de doelgroep te analyzeren waarvoor je de app maakt en veel mensen je app laat proberen.

Education[edit]

Main article: Education

Education is een samenwerking tussen de Pedagogische Technische Hogeschool (PTH) van Fontys en FHICT. Wat deze innovatieroute inhoudt is dat je op de donderdagen stage gaat lopen en op vrijdagen bijeenkomt met je klas in Tilburg. Er wordt gesproken dat deze specialisatie eventueel verplaatst gaat worden naar Eindhoven.

LET OP! Tijdens de presentatie wordt vermeld dat je een tweedegraads diploma van de PTH kunt behalen, maar dat is alleen als je in semester drie en vier de specialisatie volgt en afstudeert in de specialisatie.

Digital Publishing[edit]

Fontys heeft een video gemaakt over deze specialisatie:

Poep 100 logo's uit, werk er 3 uit, dan nog 1 bam. Je hebt een kleurplaat.

Vanaf leerjaar 2018/2019 biedt Fontys deze specialisatie niet meer aan.

Open Innovation[edit]

Dit is een vrij nieuwe specialisatie, waarbij je zelf de invulling mag bepalen voor ongeveer 16 weken, waarna je aan het eind alsnog een checklist afvinkt. Echter is het unieke aan deze specialisatieroute dat je je eigen checklist mag maken, en helaas hiervoor je eigen canvas cursus moet maken. Dit klinkt goed maar uiteindelijk kom je in een soort proftaak terecht want blijkbaar zijn er ook nog PO competenties. Dit is alsnog beter dan Management en Security.

Bij Open-Innovation wordt je gecucked door een zogenaamde 'stakeholder'. deze stakeholder moet jouw process begeleiden en ervoor zorgen dat de opdracht een doel behoudt. In de echte wereld zorgt de stakeholder ervoor dat al je creatieve en leerzame ideeën onmogelijk worden, tenzij er heel toevallig een bedrijf in Eindhoven of Tilburg is die ditzelfde project heeft lopen. Hierbij wordt de opdracht dus alsnog voor je bepaald, maar alles is nu ook slecht geregeld. File:Oi.png

  "KIES NOOIT OPEN INNO"
  -OI student
  "Open-Innovation was een mistake"
  -OI student


Lifestyle[edit]

EXTRA DATA GEWENST! (bestaat het nog?) ICT & Lifestyle was een oude specialisatieroute. Deze werd al weinig gekozen, vooral door Media-studenten die veel met vormgeving wilden doen. Deze specialisatie is ergens tussen 2016 en 2019 afgestorven.

Applied Data Science[edit]

Je begint met ADS-A om vervolgens een premium les te volgen. De leraren zijn goed en denken ook met je mee. Echter wanneer je ADS-B gaat volgen word je keihard in je poeperd genomen door alles te doen wat met Media te maken heeft. Denk hierbij aan het maken van posters, vlogs en interviews die daarna ook gepresenteerd dienen te worden. ADS-B is dan ook niet vergelijkbaar met ADS-A omdat het qua inhoud niet op elkaar aansluit.


Academische Voorbereiding[edit]

Academische Voorbereiding is een onofficele specialisatieroute en alleen toelaatbaar als je in het 2e semester Toelating Academische Voorbereiding hebt gevolgd. De route wordt zelden vermeld omdat er jaarlijks maar minder dan 10 studenten voor deze route kiezen. Als je een sterke wiskunde achtergrond hebt, en het wel ziet zitten om na je HBO-bachelor gelijk door te stromen naar een WO-master, kun je voor deze route kiezen. Je leert in de 2 semesters 2 onderwerpen: Logic & Set Theory en Automata & Process Theory, waarin je met wiskunde gaat abstracte dingen probeert bewijzen.

Tijdens je 2 semesters krijg je 2 periodes (kwartielen) les op de TU/e en 2 periodes les op de Fontys. Op de Fontys implementeer je dan vooral het geleerde werk op de TU/e in een applicatie. Nadat je alles succesvol behaalt haal je daar 10 ETCS mee. De rest van de ETCS haal je dan via de minor in je 7e semester. Hierna kun je dan zonder extra schakeljaar (die bijna niemand haalt) gelijk doorstromen naar de TU/e (https://www.tue.nl/studeren/tue-graduate-school/masteropleidingen/standaard-masteropleidingen/computer-science-and-engineering/schakelprogramma-voor-hbo-ers/).

Smart Industry[edit]

Deze is nieuw, heeft vooral te maken met Data en Machine Learning.

AI[edit]

Het programma is ontworpen om studenten voor te bereiden op een breed scala aan carrièremogelijkheden in de groeiende AI-sector. De specialisatieroute omvat onderwerpen als machine learning, deep learning, data science en computer vision. Studenten zullen werken aan projecten en praktische toepassingen van AI-technologie, waarbij ze hands-on ervaring opdoen met het werken met datasets en het ontwikkelen van algoritmen. Het programma wordt gegeven door ervaren docenten en bevat ook gastcolleges van experts uit de industrie. Afgestudeerden van de Fontys HBO-ICT Artificial Intelligence Specialisatieroute hebben de vaardigheden en kennis om in de voorhoede van de AI-revolutie te werken.

Creative Technologies[edit]

Deze is nieuw, heeft vooral te maken met nieuwe ontwikkelingen, technologie en ethiek.

Bronnen[edit]

De eerste versie van dit artikel is overgenomen van deze redditpost door GamerNebulae, met bijdragen van SHEePYTaGGeRNeP en anImaginaryFriend.

Specialisatieroutes
Cyber Security - Management & Security - Game Design & Technology - Digital Publishing - Lifestyle - Smart Mobile - Open Innovation - Education - Applied Data Science - Academische Voorbereiding